Ūkininkų turgeliu prieniečiai džiaugiasi

turgelis1

Jau keletą mėnesių vieną dieną per savaitę Prienų Laisvės aikštėje (prie rajono savivaldybės administracijos pastato) galima pastebėti daugiau nei įprastai žmonių. Ne visi prieniečiai ar iš kaimų atvažiuojantys žmonės žino, kad ketvirtadieniais čia veikia Ūkininkų turgelis, kuriame savo išauginta ir pagaminta produkcija prekiauja mūsų krašto ūkininkai ir verslininkai.

Nors Ūkininkų būrelis nedidelis, tačiau čia užsukę pirkėjai gali įsigyti visų būtiniausių ir gardžiausių gaminių savo stalui: žuvies, pieno produktų, vytintos bei rūkytos mėsos, naminės duonos ar nuosavuose soduose užaugintų obuolių. Gyventojai patenkinti. Jiems labai patogu ne tik savaitgaliais turguje, bet ir vidury savaitės nusipirkti šviežių gaminių. Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienėtaip taip pat sveikino šį Savivaldybės ir ūkininkų žingsnį ir džiaugėsi, kad prieniečiai turi galimybę įsigyti tikrai natūralios, ekologiškos mūsų krašto ūkininkų produkcijos.

Patenkinti pirkėjais, kurių dalis jau tapę nuolatiniais, ir prekiaujantieji savo produkcija. Dažniausiai žmonių atsiliepimai labai geri, tik kartais vienas kitas būna kažkuo nepatenkintas. Kartais sulaukiama pastabų dėl nemažų kainų, nors jos tikrai panašios kaip ir turguje, kur gali įsigyti ir atvežtinės produkcijos, ir ne visai šviežios, ir nežinia kieno užaugintos. Čia pirkėjams stengiamasi paaiškinti, kad, pavyzdžiui, vytintos ir rūkytos mėsos gaminiai yra iš pačių augintų kiaulių mėsos, be cheminių priedų, todėl prapjauti jie greičiau pakeičia spalvą, tampa blyškesni. Be to, kiekvienam pasiūloma paragauti.

Vaivos Buliauskienės iš Gerulių kaimo pieno produktais prekiaujanti moteris pasakojo, kad kartais pirkėjas papriekaištauja, jog sūriai brangūs, tačiau kiti kiekvieną ketvirtadienį ateina ir džiaugiasi, kad galima nusipirkti ir mažų sūrių, o pienas labai skanus ir ilgai nesugyžta. „Jeigu ilgai laiko, tai yra du variantai: arba pridėta antibiotikų, arba – švara ir tvarka. Ekologiškai ūkininkaujantys ūkininkai tikrai palaiko švarą ir tvarką“, – patikino moteris. V. Buliauskienės ūkis siūlo pirkėjams įvairiausių varškės sūrių, kurių kaina nuo 3,80 Lt iki 6,40 Lt. Tai ir saldaus pieno sūriai, ir su žolelių mišiniu, su česnaku ir druska, su kmynais, spanguolėmis.

Pakalbinta pirkėja pasakojo perkanti sūrius ir pieną jau nebe pirmą kartą. Turi ir „savo“ prekę – sūrį su česnaku ir žolelėmis. „Labai džiaugiamės, kad centre veikia toks turgelis, kur tiek šviežių gaminių. Manom, kad reikia truputėlį ir naujovių Prienuose įnešti“, – sakė ji.

Kadangi buvo pietų metas, nemažas būrelis pirkėjų apspito ir ūkininkės Zitos Taujanskienės iš Šaltinėnų kaimo prekystalį, nuo kurio iš tolo kvepėjo rūkytais lašiniais, dešromis, šonkauliukais ir skilandžiu. Rūkyti lašinukai – nuo 15 iki 22 Lt, būna net po 12 Lt – pažandė, tinkama spirgiukams. Vytintos dešros – nuo 22 iki 25 Lt, skilandinė rūkyta dešra, nugarinė be lašinukų – nuo 28 iki 30 Lt, skilandis – nuo 35 iki 40 Lt už kilogramą. Du ūkius turinti ūkininkė savo gaminių duoda paragauti kiekvienam norinčiajam. „Mes dirbame sąžiningai. Kai žmonės perka, giria ir kitiems papasakoja – geriausia reklama“, – teigė Zita. „Paragavom, galim pasakyti, kad gardūs lašinukai, todėl norim nusipirkti“, – sakė pirmą kartą rūkytus lašinius perkanti pirkėja.

Paklausus, ar žada prekiauti ir vasarą, ūkininkė Z. Taujanskienė pasiguodė, kad smulkieji ūkininkai neturi galimybės gauti paramos, todėl vasarą bus sunkiau prekiauti. Reikia pirkti šaldytuvą, generatorių, autobusiuką. Ūkininkė pasakojo ketinusi imti 5 tūkst. eurų paskolą penkeriems metrams, kad turėtų galimybę prekiauti vasarą, bet niekas paskolos smulkiesiems ūkininkams neduoda. Moteris nusiminusi, kad jos EDV (ekonominio dydžio vienetas, pagal kurį sprendžiamas paramos dydis) niekaip neperkopia vieneto. Kuo daugiau gyvulių, tuo mažesnis EDV. „Niekaip nesuprantu, kas jį reguliuoja. Pasiekiau ir Vilnių, negaliu gauti net menkiausios paramos, pati neprasisuku. Jie sako man: „Žemės plotų neapsėjat“. Sakau, kad ganyklas turime. Paradoksas – gyvulių daugėja, o EDV mažėja. Niekam nesvarbu, žiūri į EDV. Skambinsiu į Vilnių šiemet, klausiu, koks tas EDV. Ačiū Dievui, šiemet už avis išmokėjo, o taip nei už avis, nei už kitus gyvulius negaudavau“, – prekiaudama rūpesčiais dalinosi ūkininkė.

Ūkininkas Audrius Račickas iš Bačkininkėlių kaimo prekiauja rugine duona. Tądien ant prekystalio kvepėjo įvairių rūšių duona: ruginė, „Rugelis“, „Tik ruginė“ (kurioje nėra kviečių). „Mūsų duona iš ekologiškų rugių. Patys malam, kepam – ruginę, kvietinę, becukrę duoną“, – pasakojo ūkininkas. Duonelės kilogramo kaina – 5,80 Lt. „Manau, kad prekyba Laisvės aikštėje pasiteisina. Pakankamai ir ūkininkų yra. Pienas, mėsa, duona, žuvis, obuoliai, pirmosios daržovės – viskas vietoje“, – sakė pirkėjų paklausa nesiskundžiantis ūkininkas.

Bene ilgiausia eilė nusidriekė prie Išlaužo žuvininkystės ūkio „Išlaužo žuvis“ prekystalio. Čia apstu buvo įvairiausios rūšies rūkytos žuvies ir jos gaminių. Karšto ir šalto rūkymo karpiai, baltieji amūrai, plačiakakčiai – išklotinės ir gabaliukai – kainavo nuo 25 iki 35 Lt už kilogramą. Viliojamai atrodė ir žuvies vyniotiniai: natūralios vienos rūšies žuvies, įvairių žuvų, su pievagrybiais, žolelėmis, daržovėmis, džiovintais vaisiais, žuvies paštetas. Jų kainos svyravo nuo 20 iki 25 Lt. „Aš pati šeimininkauju ir farširuoju žuvis. Štai paragavau žuvies vyniotinio ir negaliu nepripažinti, kad jis skanesnis nei mano“, – stebėjosi pirkėja.

„Paslaptis turbūt ta, kad mūsų žuvies gaminiai visiškai natūralūs, be jokių priemaišų. Mes labai daug vargom, kol sukūrėm receptus. Dabar atidarysim naują cechą su 4-5 rūkyklomis. Ruošiame žuvį rūkyti, skanaujam, jei skonis netinka – išmetam, kol neatrasim to skonio, kuris bus tinkamas“, – pasakojo jaunas prekybininkas. Paklausus, kas padeda išgauti skonį, vis dėlto ilgai kurto recepto paslapties neatskleidė: „Visų pirma – pati žuvis. Mes ją užauginame natūraliomis sąlygomis. Kadangi pereiname prie ekologinio ūkininkavimo, ją maitinam tik ekologiškais grūdais, kuriuos perkam iš ūkininkų, kurių ūkis atitinka ekologinio ūkio standartus. Kadangi žuvis maitinama vien grūdais (dar lubinais), mėsa nepersismelkia dumblių kvapu ir turi vertingą skonį. Svarbu ir tai, kad žuvis ruošiama šviežia, ne šaldyta. Kai žuvis sušaldoma, ji praranda Omega 3, Omega 6 amino rūgštis. Jos yra pačios svarbiausios augančiam organizmui ir visų ląstelių rekonstrukcijai. Tai gali padaryti ir žuvies taukais, bet tada juos vartoti reikia nuolat. Jeigu žuvies taukų nevartojat, tik tokią žuvį turėtumėt valgyti. Nereikia baimintis reikia riebios žuvies, ji turi gerojo cholesterolio, reikalingo organizmui“. Kas labiausiai domina pirkėjus? „Domina ir ekologinės auginimo bei gamybos sąlygos, bet labiausiai – kaina. Bet kai paaiškini, kad pirkti verta, paragauja ir antrąsyk sugrįžta. Mes ieškome ne vienkartinio kliento – ieškom pastovaus“, – teigė vos spėjantis suktis prekybininkas.

Rasos Skučienės iš Veiverių seniūnijos ūkio obuoliai – ne mažiau paklausi prekė. Iš ūkininkų pirktus lietuviškus obuolius čia perkantys prieniečiai labiau vertina negu pirktus parduotuvėje. Visą žiemą valgę išlaikytus, sultingus obuolius, jų skoniu džiaugiasi ir pavasarį. „Ligol“, „Redkroft“, „Alva“, „Šampinjonas“, „Eliza“ – tai įvairių rūšių obuoliai, kuriais tądien prekiavo Rasa. Obuolių kainos tikrai „nesikandžioja“: jų kilogramas kainavo nuo 1,5 iki 3 Lt. Pirkėjų taip pat po truputį daugėja. Sugrįžta tie patys žmonės ir kitiems perduoda, nors informacijos, pasak Rasos, dar trūksta. „Labai daug kas dar nežino. Trūksta reklamos. Gal reikėtų didelį stendą kažkur pritvirtinti, kad matytų iš toliau ir praeinantieji, ir pravažiuojantieji  automobiliu“, – svarstė ši ir kiti ūkininkai.

Nors Prienų rajono savivaldybės taryba yra patvirtinusi Ūkininkų turgelio prekybos dienas antradieniais ir ketvirtadieniais, ūkininkai kol kas prekiauja tik ketvirtadieniais. Jeigu bus poreikis ir pirkėjų gausės, galbūt pamatysime juos ir antradieniais. Daugiausia žmonių būna iš ryto, nuo 10 val. Paskui per pietų pertrauką, nuo 12 iki 13 val. Maždaug iki 14 val. ar truputį vėliau dauguma ūkininkų savo produkciją išparduoda, todėl norintiesiems apsipirkti ilgai snausti nereikėtų.

Artėja vasara, kai prasidės uogos ir daržovės. Prieniečiai jau kalba, kad norėtų miesto centre nusipirkti ir šviežių, ekologiškų sodo bei daržo gėrybių.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close