„Kaišiadorių paukštyno“ vištienos parduotuvėse prekiaujama tik lietuviška vištiena

Kiekviena šeimininkė nori kuo skaniau ir įvairiau gaminti maistą, o kad jis būtų skanus, kokybiškas ir naudingas, reikia šviežių ir kokybiškų produktų. Vištiena – antra pagal populiarumą mėsa, kurios kiekvienas Lietuvos gyventojas per metus vidutiniškai suvalgo apie 26 kg. Ši universali mėsa, tinkama daugeliui patiekalų, yra ir naudinga – vištiena nuo kitos rūšies mėsos skiriasi tiek savo sudėtimi, tiek maistingumu, ji yra lengviau virškinama.
Tačiau apie vištieną reikėtų žinoti keletą dalykų: visų pirma – pirkti ją reikėtų iš patikimų gamintojų ir prekybininkų, kad būtumėte tikri, jog perkate kokybišką; antra – vištiena yra labai greitai gendanti mėsa, todėl labai svarbios jos laikymo sąlygos ir paruošimo būdas.
Kad įsigytumėte kokybišką vištieną ir jos produktus, visuomet pasidomėkite, kokio ji gamintojo, atkreipkite dėmesį į nuorodą „Tinka vartoti iki ….“. Kad neapsiriktumėte, vištieną pirkite tik patikimose prekybos vietose, skaitykite etiketes, jose ir bus pateikta svarbiausia informacija: bus nurodytas ir gamintojas, ir tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos. Jei abejojate produkto kilme, visuomet galite paprašyti prekybininko parodyti produkto įsigijimo dokumentus.
Trumpiausias kelias nuo gamintojo iki vartotojo
Visoje Lietuvoje įsikūrusiose firminėse „Kaišiadorių paukštyno“ parduotuvėse prekiaujama tik Lietuvoje užaugintų viščiukų mėsa, o produktus į parduotuves gabena pačių paukštynų transportas, kuris yra pritaikytas vežti greitai gendančius produktus. Kaip pasakoja UAB „Kaišiadorių paukštyno mažmena“ parduotuvės, esančios Prienuose, vedėja Jūratė Riliškienė, asortimentas formuojamas atsižvelgus į pastovių pirkėjų pageidavimus ir populiariausių prekių sąrašą.
„Vištienos produktus užsakome beveik kiekvieną dieną, produktai nuo paukštyno gamybos iki parduotuvės atkeliauja per gan trumpą laiką – iki 12 val ,tad mūsų pirkėjai visuomet perka šviežius produktus,“ – atvirauja parduotuvės vedėja.
Vištiena ir jos produktai yra greitai gendančios prekės, kurioms griežtai reglamentuojama laikymo temperatūra. Pavyzdžiui, vištiena turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip +4 C temperatūroje, smulkintai vištienai laikymo temperatūra neturi viršyti +2 C, subproduktams ji negali būti aukštesnė kaip +3 C, vištienos pusgaminiai nepakeis savo kokybinių savybių, jei laikysime juos ne aukštesnėje kaip +4 C temperatūroje, termiškai apdorotiems gaminiams leidžiama laikymo temperatūra (0 – +6) C.
Pirkėjų lojalumas
Kad „Kaišiadorių paukštyno“ parduotuvėse apsiperkantys Prienų gyventojai visuomet galėtų rasti tų produktų, kurių jiems reikia, parduotuvės personalas išklauso jų pageidavimus. Taip pat nuolatos atliekamos pirkėjų apklausos.
Apklausos parodė, kad 40 proc. kalbintų firminių parduotuvių pirkėjų šiose parduotuvėse lankosi, nes juos tenkina prekių kainos ir asortimentas, kas trečias pirkėjas per apklausą sakė, kad šiose parduotuvėse visuomet randa šviežią ir kokybišką prekę, kas ketvirtas – nes parduotuvė yra patogioje vietoje.
Lietuvoje šiuo metu yra 41 „Kaišiadorių paukštyno“ firminė vištienos parduotuvėse. Jose pirkėjams pateikiamas plačiausias vištienos produktų asortimentas vienoje vietoje, ko nėra kitur. Vitrinose pasirinkimui pateikti: šviežios vištienos produktai: krūtinėlė, sparnelių dalys, blauzdelės, šlaunelės, vištienos faršas, taip pat įvairūs jau marinuoti pusgaminiai bei gaminiai (dešrelės,virtos dešros, karštai rūkytos vištienos dalys, paštetai). Šie produktai gaminami iš Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynuose išaugintų mėsinių viščiukų mėsos. Valdydami visą procesą nuo paukščio auginimo iki galutinio produkto paukštynų darbuotojai užtikrina aukštą kokybę kiekviename žingsnyje, todėl vartotojus pasiekia tik patys geriausi produktai.
Nors lietuviai yra ištikimi tradicijoms ir daugelį metų įprastiems patiekalams, paskutiniųjų metų tendencijos rodo, kad vis daugiau žmonių mėgsta eksperimentuoti, išbandyti naujus skonius. Jei nežinote, kaip pasigaminti kurių nors iš vištienos produktų, galite pasiteirauti pardavėjų, jos visuomet patars, pasidalins receptais.
Kaip nustatyti vištienos šviežumą?
Nustatyti vištienos šviežimą galime pasitelkdami savo jusles. Visų pirma įvertinkime išvaizdą: šviežia atšaldyta mėsa yra stangri, jos raumeninis audinys elastingas. Patikrinti, ar mėsa nepraradusi šviežumo savybių ir yra tinkama tinkama vartoti visai nesunku – tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti.
Taip pat įvertinkite kvapą: pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas įspėja apie vartojimui nebetinkamą produktą.
Mėsos šviežumą galima nustatyti ir pagal spalvą: šviežios vištienos spalva yra šviesiai rausva, šlaunelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, ar ilgiau, nei nurodytas tinkamumo vartoti terminas, jos paviršius papilkėja arba geltonuoja, ji darosi lipni.