Pasidžiaugti yra kuo

Modernesnis darosi mūsų kaimas, gražėja kraštovaizdis, auginama daugiau ir įvairesnės produkcijos. Jauni ūkininkai imasi iniciatyvos ir diegia naujoves plėtodami savo verslą. Sėkmingai įgyvendinamais Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos rezultatais galima pasidžiaugti apsilankius pas paramą gavusius ūkininkus. Neseniai vykusio seminaro „Gerosios praktikos pavyzdžiai pasinaudojus Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonėmis“ metu savo patirtimi pasidalijo UAB „Evaldo daržovės“ šeimininkas ir vadovas Evaldas Masevičius.
Investuoja į modernius įrenginius
Šiame dideliame moderniame ūkyje yra dideli plotai šiltnamių, kuriuose auginamos salotos, svogūnų laiškai ir nemažai prieskoninių žolynų, o didžioji dalis žalumyninių daržovių auga laukuose. Vasaros metu laistomuose plotuose auga krapai, salotos, petražolės ir kitokios prieskoninės žolelės.
Pirmiausia šeimininkas parodė ypatingai modernią ir našią plovimo, pjaustymo ir fasavimo įrangą, kuri buvo įsigyta pasinaudojus Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ lėšomis. Ūkiui buvo skirta 690 560 Lt paramos. Kalbėdamas apie naujų įrengimų našumą, E. Masevičius sakė, kad pora žmonių per 4 valandas gali paruošti tokį kiekį (per 20 tonų) daržovių, kurio užtektų visų trijų Pabaltijo valstybių gyventojų poreikiams patenkinti
Ūkio savininko lydimi einame į nepaprastai jaukų ir šviesų šiltnamį, kuriame auga salotos. Matant tokią žalumą, net sunku pagalvoti, jog už šiltnamio sienų žiema.
Čia beveik visi procesai modernizuoti. Moterys tik susodina po porą sėklelių į vazonėlius ir jie jau keliauja toliau, kur palaistomi, patręšiami pagal tam tikras jų auginimo technologijas. Visas auginimo ciklas automatizuotas, telieka sekti darbo eigą. Nuo konvejerio pakrautos dėželės keliauja tiesiai į daiginimo šiltnamį. Čia jos statomos linijomis. Daigai prižiūrimi, drėkinami, maitinami. Pasak šeimininko, šiltnamių laistymui naudojama hidroponinė sistema, kur vanduo tam tikrais kapiliarais atiteka iki daržovių. Jos pasiima maisto medžiagų ir vandens tiek, kiek reikia, o likęs tirpalas suteka į baseinėlį, vėl grįžta atgal, kur papildomas trūkstamomis mineralinėmis medžiagomis. Pakanka vieno mygtuko paspaudimo visai priežiūrai. Užaugusios salotos patenka į vietą, iš kurios jau keliauja pas pirkėjus.
Šiltnamyje salotų fasavimui stovintį įrenginį pademonstravo merginos, greitai supakuodamos porą dėžių šviežutėlių salotų.
UAB „Evaldo daržovių“ ūkis ne tik modernizuoja darbo procesus, bet investuoja ir į pačius šiltnamius, juos rekonstruodamas. Visi šie darbai atliekami pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Nemažai investicijoms panaudojama ir savo apyvartinių lėšų.
Verslą pradėjo grįžęs iš užsienio
E. Masevičius pasakojo, kad grįžęs iš užsienio į Lietuvą, kur dirbo prie prieskoninių daržovių, su žmona sugalvojo imtis savo verslo. Prieš gerą dešimtmetį mūsų šalyje dar mažai kas augino prieskonines daržoves. Pasak verslininko, dabar mūsų žmonės, pagyvenę kitose šalyse ir susipažinę su jų virtuve, ir savo šalyje pradėjo ieškoti naujų produktų, naujų daržovių ir prieskonių.
Įsigiję senus, dar kolūkio laikais statytus šiltnamius Šalčininkų rajono Sakalų kaime, ėmėsi juos rekonstruoti. Jaunų ūkininkų šeima pradėjo nuo nedidelio kiekio. Tačiau per veiklos dešimtmetį išaugo auginamų daržovių plotai ir apimtys, atsirado daugiau ryšių ir platesnė rinka produkcijai realizuoti.
Pasak Evaldo, pas mus kai kurias prieskonines daržoves žiemos metu auginti neapsimoka. Kad jų netrūktų ant mūsų stalo ištisus metus, yra sudarytos tiekimo sutartys su Italijos, Ispanijos ir kitų šalių tiekėjais, kurių produkcija atitinka aukščiausius europinius reikalavimus.
Iš UAB „Evaldo ūkis“ prieskoninės daržovės irgi keliauja į kitas šalis, tarp jų į Rusiją, Italiją, Baltarusiją ir kt.
Ištisus metus šiltnamiuose auginamos visų rūšių salotos, kai kurie prieskoniniai augalai vazonėliuose ir svogūnų laiškai ant šiaudų pagrindo.
Sunkiausia auginti bazilikus
Reikia pasakyti, kad prieskoninės daržovės yra lepios. Jeigu svogūnų laiškus auginti pakankamai paprasta, tik reikia drėgmės ir šilumos, tai šiltamėgiai augalai: vazonėliuose auginami šalavijai, rozmarinai ir bazilikas, yra daug įnoringesni. Kaip sakė E. Masevičius, sudėtingiausia auginti bazilikus, kurie bijo netgi nedidelio skersvėjo.
Mūsų šalies prekybos tinkluose paklausūs svogūnų laiškai, krapai, petražolės, špinatai, įvairių spalvų salotos. Noriai perkami čiobreliai, levandos, melisos. Pasak ūkio šeimininko, reikia nuspėti, kuriais metais kas bus „ant bangos“. Šiuo metu daugelis susižavėję citrininių čiobrelių arbata. Mums irgi teko jos paragauti – skonis puikus.
E. Masevičius ir ateityje žada plėtoti prieskoninių daržovių ūkį, daugiau investuodamas į produkcijos kokybę, ieškodamas naujų rinkų ir mažindamas gamybos sąnaudas.
Sukūrė 50 darbo vietų
Jaunas verslininkas, turintis inžinierinį išsilavinimą, puikiai išmano daržovių auginimo subtilybes. Tad nenuostabu, kad daržovių plotai nuo 1 ha pradžioje išaugo iki 80 ha. Dabar tik šiltnamių plotai užima hektarą, o kitos, mažiau lepios, daugiau mūsų klimatinėje zonoje galinčios augti daržovės puikia veši lietinamuose laukuose. UAB „Evaldo ūkis“ nuolat dirba 50 darbininkų, o vasarą jų skaičius išauga iki 80.
Ko reikia, kad sektųsi verslas? Pirmiausia darbštumo, noro ir kantrybės siekiant rezultato. Tai puikus gerosios praktikos pavyzdys tiems, kurie neranda savo vietos po saule.
www.kaimesypsenudaugeja.lt– užeik, pamatyk, pasirodyk..
Stasė Asipavičienė