Velykų skanėstai

Labai smagu laukti Kristaus prisikėlimo šventės, džiaugtis gamtos atgimimu ir naujo gyvybės ciklo pradžia. Šv. Velykos – graži ir prasminga šventė, į kiekvienus namus atnešanti džiugią nuotaiką. Tačiau labai svarbu, kad laukdami šios šventės galime pasigaminti įvairių skanių patiekalų, kuriais palepinsime ne tik šeimos narius, bet ir užsukusius į svečius artimus ir brangius žmones. Juos galite pamaloninti ir mūsų parinktais skanėstais. Rekomenduojame išbandyti.
Velykinis keksas
Reikės: 200 g sviesto, 150 g liesos grietinės, 370 g cukraus, 40 g vanilinio cukraus miltelių, 2 citrinų žievelės ir 0,5 citrinos sulčių, 4 cm ilgio šviežio imbiero šaknies, 450 g miltų, 6 kiaušinių, 2,5 a.š. kepimo miltelių, žiupsnio druskos.
Glaistui: 3 cm ilgio šviežio imbiero šaknies, 1 citrinos sulčių, 200–220 g cukraus pudros, pabarstukų ar dekoratyvinių velykinių kiaušinių papuošimui
Gaminimas. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu gerai išsukite su cukrumi. Užtruksite bent 3 minutes.
Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Apsišarvuokite kantrybe, kol plakama masė taps puri ir lengva. Sudėkite grietinę, citrinos sultis ir žievelę bei smulkiai tarkuotą imbierą. Dar kartą išplakite.
Kitame inde persijokite miltus, berkite žiupsnį druskos, kepimo miltelius ir vanilinio cukraus miltelius. Išmaišykite ir berkite į sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite, kad neliktų jokių gumulėlių ir supilkite tešlą į riebalais pateptą kepimo formą.
Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 1 val. Jei pastebėsite, kad kekso viršus pradeda stipriai ruduoti, pridenkite jį kepimo folija. Patikrinti, ar keksas iškepė, galite mediniu pagaliuku: jei įsmeigę į kepinio vidurį jį ištrauksite švarų ir neapsivėlusį tešla, keksas iškepęs.
Leiskite keksui atvėsti ir tuo tarpu pasiruoškite glaistą. Išmaišykite citrinos sultis su cukraus pudra, turi gautis tiršta, neskaidri masė. Jei masė skaidroka ar skystoka, įberkite daugiau cukraus pudros. Pasiekę tinkamą konsistenciją suberkite smulkiai sutarkuotą imbierą ir dar kartą gerai išmaišykite.
Uždėję tinkamo skersmens lėkštę ant kepimo formos viršaus apverskite ją ir leiskite keksui iškristi.
Liekite glaistą ant visiškai atvėsusio (nes priešingu atveju glaistas suskystės ir nutekės) kekso viršaus. Papuoškite pabarstukais ar dekoratyvinėmis detalėmis.
Velykų boba
Velykų boba – tai tradicinis Velykų stalo gardumynas, šventinio stalo puošmena.
Reikės: 3 kiaušinių trynių, 1 nedidelės stiklinės pieno (apie 175 ml), 500 g miltų, 150 g cukraus pudros, 75 g sviesto, 30 g mielių, žiupsnelio druskos, 0,5 citrinos žievelės, apie 300 g džiovintų vaisių (pavyzdžiui, razinų, abrikosų, figų).
Glaistui: 0,5 citrinos sulčių, 100 g cukraus pudros, saujos smulkintų džiovintų vaisių.
Gaminimas. Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų.
Šiek tiek pašildykite pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukite košelę. Į ją dėkite mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišykite ir pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Trynius (kuo geltonesni tryniai, tuo gražesnė boba) atskirkite nuo baltymų. Dubenį su tryniais įstatykite į kitą dubenį su šiltu vandeniu. Į trynius supilkite likusią cukraus pudrą, išmaišykite. Išlydykite sviestą. Supilkite į išsuktus trynius su cukraus pudra ir viską sumaišykite.
Kai mielių masė puodelyje pakils, pasiruoškite stalą tešlai ruošti. Likusius miltus suverskite ant stalo ar į didelį dubenį, viduryje padarykite duobutę – į ją pilkite paruoštą masę su mielėmis, trynių, pudros ir sviesto plakinį, berkite žiupsnelį druskos ir nutarkuotą citrinos žievelę. Pamažu, vis užpildami miltais iš kraštų, užverskite tą šulinį ir minkykite tešlą į vieną gumulą. Tešlą reikia minkyti ilgai – kol nelips prie rankų. Jei tešla atrodo skystoka, pridėkite dar šiek tiek miltų.
Kai tešla suminkysite, nukoškite, nusausinkite ir mažais gabalėliais supjaustykite abrikosus, kitus vaisius. Razinų nepjaustykite. Supjaustytus vaisius berkite ant tešlos ir išminkykite, kad jie vienodai pasiskirstytų.
Bobą galima kepti aukštame emaliuotame puode ar moliniame, karščiui atspariame inde, kurį senovėje ir sudaužydavo iškepus. Jo kraštus ir dugną ištepkite aliejumi ir atsakingai išklokite kepimo popieriumi – iškirpkite dugną, tada ratu sukite popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekirpkite.
Į paruoštą formą suverskite tešlą ir palike valandai šiltoje vietoje pakilti. Kai tešla pakyla, įkaitinkite orkaitę iki 180–170 laipsnių C ir kepkite bobą apie 45–50 min. Ar iškepusi, patikrinkite ilgu mediniu pagaliuku.
Iškepusią ir ataušusią bobą atsargiai išimkite iš puodo.
Įdomiausia dalis – bobą perpjauti. Jei jos viduje yra skylė, sakoma, kad čia apsigyveno Dievas.
Kiaulienos vyniotinis su obuolių sūriu ir karamelizuotais svogūnais
Reikės: 2 kiaulienos išpjovų, 2–3 svogūnų, 1–2 šaukštų aliejaus, 6–8 riekelių obuolių sūrio (jei nėra, keiskite abrikosais ar džiovintomis slyvomis), 80 g serano ar kokio kito supjaustyto kumpio (6–8 juostelės), druskos ir pipirų
Gaminimas. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite ant keptuvės apie 20 minučių, kol suminkštės, truputį paruduos ir iškeps.
Kiaulienos išpjovas pabarstykite druska ir pipirais.
Kumpį ištieskite ant pjaustymo lentelės, kad lapeliai būtų vienas šalia kito ir būtų toks kaip stačiakampis. Ant jo prie krašto dėkite išpjovą, ant jos svogūnų sluoksnį ir išdėliokite obuolių sūrio riekeles. Ant viršaus dėkite dar vieną išpjovą, tada išpjovas suvyniokite į kumpį, kad šis būtų visas apglėbtas. Du kartus neapsuksite, tai tiesiog žiūrėkite, kad sujungimo juosta būtų po vyniotiniu.
Kepimo maištą perpjaukite per kraštą ir tada į jį tvirtai suvyniokite visą vyniotinį. Užriškite galiukus (kaip saldainį) ir maždaug kas 5–6 cm suriškite virvele (naudokite storą medvilninį siūlą).
Dėkite vyniotinį į kepimo indą, įpilkite stiklinę sauso baltojo vyno arba nesūraus sultinio, arba tiesiog vandens, r pašaukite į 180°C orkaitę ir kepkite apie valandą.
Kai iškeps, bus gana nemažai sulčių, jas nupilkite ir dar galite šiek tiek praskiesti vandeniu. Pavirkite nedideliame puodelyje ir sutirštinkite: a) su grietinėle, jei norite švelnaus padažo; b) sumaišykite šaukštelį krakmolo su šaukštu šalto vandens ir tyrelę supilkite į karštą sultinį, maišykite, kol sutirštės. Štai ir padažas.
Patiekite su bulvių koše ir virtais brokoliais.
Įdaryti kiaušiniai
Reikės: 6 (ar kiek turite) kietai virtų kiaušinių, 2 šaukštų majonezo, saujelės ridikėlių daigų, žiupsnelio (ant peilio galo) ciberžolės ir maltos saldžiosios paprikos, druskos, juodųjų pipirų.
Gaminimas. Kiaušinius išilgai perpjaukite pusiau ir atsargiai išimkite trynius.
Trynius pertrinkite per sietelį. Ridikėlių daigus susmulkinkite peiliu ir berkite prie trynių.
Į trynių masę suberkite prieskonius (ciberžolę, saldžiąją papriką, druskos, juodųjų pipirų) ir sumaišykite su majonezu. Masė turi būti kremo konsistencijos, tad jei ji atrodo per tiršta, įdėkite dar šiek tiek majonezo. Paragaukite, ar užtenka prieskonių.
Gautą kremą galite tiesiog arbatiniu šaukšteliu sudėti į baltymus arba tai padaryti pasinaudodami konditeriniu švirkštu – išspausti gėlytes ar kitus raštus.
Prieš patiekiant, įdarytus kiaušinius galite pabarstyti smulkintais ridikėlių daigai.
Nekeptas velykinis pyragas su kiaušiniais
Reikės: 200 g morkų, 200 g šaldytų žirnelių, 250 g bulvių, 200 g jautienos (vištienos), 100 g obuolių, citrinos sulčių, druskos, maltų juodųjų pipirų, 6 šaukštų majonezo, 3 šaukštų grietinės, 5 kiaušinių; 200 ml daržovių sultinio, 20 g želatinos.
Gaminimas. Morkas, jautieną bei bulves išvirkite ir supjaustykite kubeliais. Obuolius taip pat supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Viską lengvai išmaišykite. Kietai išvirkite kiaušinius. Sumaišykite majonezą, grietinę, pipirus, druską. Dalį masės pasilikite sumaišyti su želatina (1/3), o kitą dalį sudėkite į dubenį su daržovėmis ir mėsa. Išmaišykite (atsargiai). Sultinyje ištirpinkite želatiną ir sumaišykite su atidėta grietinės ir majonezo mase. Supilkite ant daržovių, išmaišykite. Į formą įtieskite maistinę plėvelę (arba naudokite silikoninę formą). Dalį masės krėskite į formą, ant viršaus išdėliokite kiaušinius. Ant viršaus sudėkite likusią masės dalį. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Supjausčius labai gražiai atrodo viduryje esantis kiaušinis.
Šaukšteliai, įdaryti varške ir saulėje džiovintais pomidorais
Reikės: užkandžių šaukštelių, 100 g pertrintos varškės, 20 g krapų, 2 skiltelių česnako, 1 žiupsnelio druskos, 50 g saulėje džiovintų pomidorų.
Gaminimas.Varškę sumaišykite su trintu česnaku, smulkintais krapais ir saulėje džiovintais pomidorais. Gautą masę patiekite užkandžių šaukšteliuose, papuoškite vyšniniais pomidorais. Jeigu norite, galite pasigaminti užkandžių su špinatais ir varške.
Receptai paimti iš Beatos Nicholson receptų knygos, iš „1000 receptų“ ir kt.