Kūčių vakaronė Birštone

Praėjusį antradienį, gruodžio 16-osios vakarą, Birštono kultūros centre vyko sveiko maisto vakaronė, kurią jau penktus metus rengia Birštono savivaldybės gydytojas Irmantas Adamonis ir Kauno visuomenės sveikatos biuras. Vakaronėje dalyvavo birštoniečiai, įstaigų, organizacijų, bendruomenių atstovai. Kiekvienas dalyvis gamino tradicinį savo šeimos Kūčių patiekalą, kurį pristatė vakaronės dalyviams.
„Džiaugiuosi, jog tradicija tapęs renginys – sveiko maisto vakaronė, kuri anksčiau buvo minima Europos sveikos mitybos dieną, lapkričio 8 d., šiemet buvo perkeltas į advento laikotarpį ir galėjome visus pakviesti gaminti Kūčių patiekalus. Juk Kūčios –šeimos santarvės diena, kai kiekvienų namų šeimininkė, puoselėdama tradicijas, kasmet gamina tradicinius Kūčių patiekalus. Šiandien visos šeimininkės pristato Kūčių patiekalus ir dalijasi receptais, kuriuos paveldėjo iš savo šeimos moterų“,– kalbėjo I. Adamonis.
Vakaronėje su savo patiekalais tradiciškai dalyvavo sanatorijos „Versmė“ kolektyvas, vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“, Birštono savivaldybės administracijos komandos, Nemajūnų bendruomenės atstovai ir kiti birštoniečiai. Vakaronės dalyviai ne tik skanavo įvairiausius sveikus Kūčių patiekalus, bet ir dalijosi receptais, papasakojo patiekalų atsiradimo istorijas. Renginio organizatoriai dėkojo dalyviams už tai, kad pasidalijo receptais, paaiškino, kaip pasigaminti vieną ar kitą patiekalą ir dovanojo po simbolinį medinį šaukštą.
Niekas nerinko ir nesprendė, kieno patiekalas gardžiausias, nes visi buvo išskirtiniai ir labai skanūs. Greitai ištuštėjo Dovilės Adamonytės pagamintų silkių su keptais obuoliais ir svogūnais lėkštė, vakaronės dalyviai gardžiavosi Danutės Adamonienės silke su spanguolėmis, Rimantės Kurkauskaitės silkėmis su riešutais ir kitais vaisiais, gyrė Danutės Kacevičiūtės iškeptus pyragėlius, ragavo Lauros Adamonis silkės su avokadais, sanatorijos „Versmė“ moterų pagamintų skrylių su aguonomis, barščių su grybais, Nemajūnų bendruomenės moterų paruoštų patiekalų su sėmenų aliejumi, burokėlių salotų ir kt. Visko negalima išvardyti, reikia pamatyti ir paragauti.
Visi patiekalai buvo išdėstyti ant balta staltiese padengtų stalų, ant kurių degė žvakė, o pagal Kūčių papročius po staltiese buvo padėta šieno.
Kaip visada, tokio renginio metu pavyksta „pavogti“ kokį nors populiaresnį receptą ir pasiūlyti mūsų laikraščio skaitytojams.
Silkė su spanguolėmis
Reikia supjaustyti svogūną ir pakepinti su aliejumi. Tada suberti nuplautas ir nusausintas džiovintas spanguoles ir kartu viską pakepinti pamaišant. Atvėsusią masę supilti ant supjaustytos ir lėkštėje išdėliotos silkės. (Kiekiai nenurodomi, nes daugelis šeimininkių deda visko „iš akies“).
Silkė su obuoliai ir svogūnais
Supjaustyti ir pakepinti aliejuje svogūną. Sutarkuoti 2–3 obuolius ir pakepinti keptuvėje, užberti šiek tiek cukraus, pipirų ir kepti maišant, kad ištežtų. Tada sumaišyti kepintus svogūnus su keptais obuoliais, atvėsinti (galima dėti ir šiltus) ir sudėti ant silkių.