Supaprastintos taisyklės mėsos kokybei nekenks

DSC_0144

Smulkiesiems ūkiams parengti supaprastinti reikalavimai mažoms skerdykloms įrengti, kur skerdžiama ne daugiau negu 3 tonos mėsos per savaitę. „Atvykusi į susitikimus išgirstu, kad keliami pernelyg aukšti reikalavimai skerdykloms. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė kai kuriuos pakeitimus, tačiau, net ir palengvinę, taisykles negalime pamiršti, kad privalome pasirūpinti produktų, kurie keliauja ant prekystalio, kokybe ir saugumu“, – teigė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

DSC_0144

Asmenys, kurie augina gyvulius ir nori juos skersti asmeniniams ar namų ūkio poreikiams ir neketina mėsos parduoti, neprivalo laikytis skerdimo reikalavimų. Jų neįpareigoja jokie teisės aktai, taip pat tokie ūkininkai nėra kontroliuojami atsakingų institucijų. Tačiau, jeigu ketinama skerdieną parduoti, privaloma pasirūpinti, kad gyvuliai būtų skerdžiami pagal atitinkamus higienos reikalavimus.

„Negalime leisti skersti gyvulių tiesiog garaže ar tvarte ir po to tokią mėsą parduoti parduotuvėse. Jeigu žmogus skerdžia gyvulius sau, jis gali nepaisyti taisyklių, tačiau jeigu mėsa patenka į rinką, privaloma pasirūpinti produktų saugumu. Parengėme rekomendacijas ūkiuose įrengiamoms mažoms skerdykloms, kad jei skerdžiamas nedidelis kiekis gyvulių, būtų galima atsisakyti sudėtingų konstrukcinių sprendimų. Tačiau ir nedidelėse skerdyklose turi būti paisoma higienos reikalavimų, kad vartotojus pasiektų saugūs produktai. Galima supaprastinti reikalavimus patalpoms ar įrangai, bet negali būti taikoma nuolaidų higienos reikalavimams“, – teigė Deividas Kliučinskas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas.

Šiuo metu galiojančiuose Europos Sąjungos reikalavimuose skerdykloms pabrėžiama, kad svarbiausia yra paisyti gyvūnų gerovės, taip pat ir higienos reikalavimų „Tai nėra sudėtingi reikalavimai, kurių neįmanoma įgyvendinti. Šios rekomendacijos tiesiog padeda užtikrinti, kad į rinką patektų saugus ir kokybiškas produktas“, – aiškina Deividas Kliučinskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiuo metu derina mėsos gaminių gamybos mažais kiekiais supaprastintus taisyklių reikalavimus. Taisyklių projektas jau parengtas, tačiau jis dar turi būti suderintas su Europos Komisija.

Daugiau informacijos apie reikalavimus skerdykloms galite rasti čia: http://vmvt.lt/lt/atmintines.verslui/atmintines.maisto.tvarkymo.ukio.subjektams/

Žemės ūkio ministerijos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close